Μετά την τρίτη νύχτα ταραχών, πυρπολήσεων και συγκρούσεων με την αστυνομία στην Μινεάπολη της Μινεσότα για τον άδικο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς, εκτός ελέγχου έχει βγει η κατάσταση και στο Λούισβιλ του Κεντάκι, όπου - με αφορμή τον θάνατο του Φλόιντ - χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον φόνο της Μπριόνα Τέιλορ, μιας μαύρης γυναίκας που δέχθηκε θανάσιμο πυροβολισμό στο διαμέρισμά της τον Μάρτιο.

Επτά άνθρωποι δέχθηκαν πυροβολισμούς και τουλάχιστον ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία όμως επεσήμανε ότι δεν πυροβόλησε στη διάρκεια της διαδήλωσης, αλλά ότι προχώρησε σε συλλήψεις.

Η κατάσταση στο κέντρο της πόλης «παραμένει ρευστή και συνεχίζει να εξελίσσεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λούισβιλ Λαμόντ Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, με αφορμή τις πρόσφατες δολοφονίες του Τζορτζ Φλόιντ και της Μπριόνα Τέιλορ, η Επιτροπή Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών ζήτησε χθες, Πέμπτη, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διερευνήσει τη συστηματική ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας. 

Οι τελευταίες λέξεις του Φλόιντ πριν χάσει τις αισθήσεις του "I can't breathe" (δεν μπορώ να αναπνεύσω) - ενώ ενας λευκός αστυνομικός τον πατούσε στο λαιμό - πυροδότησαν ένα κύμα διαμαρτυρίας που εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. 

Σε μία ακόμα νύχτα βίαιων επεισοδίων το βράδυ της Πέμπτης, στην Μινεάπολη, οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπάγονταν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί ενώ ο κυβερνήτης της Μινεσότα -  με προτροπή του Αμερικανού προέδρου - αναπτύσσει στους δρόμους της πόλης άνδρες της Εθνικής Φρουράς για να βοηθήσουν την Αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη.

Ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού στη Μινεάπολη θυμίζει τον αντίστοιχο θάνατο του  Έρικ Γκάρνερ, του μαύρου που είχε πεθάνει από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που έχει μετατραπεί σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).

Με το νέο σύνθημα "I can't breathe", πορείες διαμαρτυρίες γίνονται καθημερινά σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις όπως το Σικάγο, το Ντένβερ, το Κολοράντο αλλά και τη Νέα Υόρκη, όπου μάλιστα οι διαδηλωτές κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. 

kathimerini.gr