Δύο νεκροί και ένας τραυματίας ήταν ο απολογισμός της επίθεσης 17χρονου αυτόκλητου βοηθού των αστυνομικών δυνάμεων, ο οποίος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο εναντίον διαδηλωτών στην κωμόπολη Κενόσα του Ουισκόνσιν τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η κωμόπολη, μεταξύ Μιλγουόκι και Σικάγο, στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, βίωνε την Πέμπτη την τέταρτη κατά σειρά νύχτα διαδηλώσεων μετά τον βαρύ τραυματισμό του Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ από λευκό αστυνομικό.
Ο 17χρονος δράστης της επίθεσης παραπέμφθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης με κατηγορίες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ενώ, σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της πολιτείας, θα δικαστεί ως ενήλικος. Ο νεαρός είναι θαυμαστής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ σε φωτογραφίες από προεκλογική εκδήλωση του Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι στην Αϊόβα εικονίζεται στην πρώτη σειρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Politico.
Ο εν λόγω νεαρός εμφανίζεται σε βίντεο, μετά την πράξη του, να βαδίζει προς το μέρος συγκεντρωμένων αστυνομικών με υψωμένα τα χέρια, αλλά συνεχίζοντας να φέρει το αυτόματο όπλο του, τύπου AR-15, περασμένο στον ώμο του, και να τους ανακοινώνει υψηλόφωνα ότι «σκότωσε κάποιον». Ο συστηματικά διχαστικός και ενίοτε ρατσιστικός λόγος του προέδρου Τραμπ μοιάζει να έχει νομιμοποιήσει ψυχικά ασταθείς οπαδούς του να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, στηρίζοντας τις πράξεις τους πάνω στη γεμάτη φοβίες, αποκαλυπτικού τύπου ρητορική του Αμερικανού προέδρου.
Στην ομιλία του ενώπιον του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εμφάνισε τις βίαιες ταραχές στην Κενόσα ως απόρροια της ανικανότητας των Δημοκρατικών να επιβάλουν την τάξη στις πόλεις τους. Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Τόνι Εβερς, και ο δήμαρχος της Κενόσα, Τζον Ανταράμιαν, είναι Δημοκρατικοί.
Καθώς η εκλογικά κρίσιμη πολιτεία του Ουισκόνσιν αντιμετωπίζει το φάσμα της κοινωνικής αναταραχής, ορισμένοι Δημοκρατικοί εκφράζουν φόβους ότι οι λεηλασίες και οι συγκρούσεις με την αστυνομία ενισχύουν το επιχείρημα του Τραμπ ότι αυτή θα είναι η ζωή των Αμερικανών με μια «ακροαριστερή» κυβέρνηση Μπάιντεν. Οσο περισσότερο διαρκούν οι ταραχές τόσο περισσότεροι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι των προαστίων θα πάψουν να αντιμετωπίζουν με συμπάθεια το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία» (BLM) κατά της αστυνομικής βίας.
«Η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τον Τραμπ. Σημαντική μερίδα αναποφάσιστων δεν έχει ιδεολογικά κίνητρα και μπορεί εύκολα να μετακινηθεί από το ένα κόμμα στο άλλο», λέει ο πρώην δήμαρχος του Μάντισον, στο Ουισκόνσιν, Πολ Σόγκλιν. Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν χάνει την ευκαιρία να εμφανίζει μια δεύτερη θητεία του ως το καλύτερο αντίδοτο στις ταραχές, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα μέσω του Μάικ Πενς, την Τετάρτη. «Ο νόμος και η τάξη θα επανέλθουν στους δρόμους της χώρας μας και για κάθε Αμερικανό, ανεξάρτητα από τη φυλή, την πίστη ή το χρώμα του», είπε ο Πενς.
Προβεβλημένοι Ρεπουμπλικανοί άσκησαν επίσης κριτική στον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν για την ολιγωρία του απέναντι στο κύμα λεηλασιών και βίαιων ταραχών αυτής της εβδομάδας στην Κενόσα. Ο τέως αντιπρόεδρος είχε καταδικάσει την αιματηρή σύλληψη του Μπλέικ, αλλά περίμενε μέχρι την Τετάρτη για να μιλήσει για τις διαδηλώσεις, σε βίντεο που δημοσιοποίησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η οργή για τον τραυματισμό του Μπλέικ, που θα του στερήσει την ικανότητα να περπατάει, ξεπέρασε τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Κενόσα όταν οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ Μιλγουόκι Μπακς, στην οποία ανήκει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αποφάσισαν αιφνιδιαστικά να μποϊκοτάρουν το παιχνίδι των ημιτελικών. Η πρωτοβουλία των παικτών βρήκε μιμητές σε πολλές άλλες ομάδες επαγγελματικών σπορ, όπως το μπέιζμπολ, το φούτμπολ, ακόμη και το τένις, με τη Ναόμι Οζάκα να ανακοινώνει ότι μποϊκοτάρει τον τελικό στη Νέα Υόρκη.
Οι εκτεταμένες καταστροφές στην Κενόσα κάνουν, όμως, πολλούς κατοίκους ακόμη πιο καχύποπτους απέναντι στον πολιτικό κόσμο και στις Αρχές. Ο Αφροαμερικανός Ρόναλντ Γκλόβερ λέει ότι είδε ομάδες βαριά οπλισμένων λευκών ανδρών να «περιπολούν» τους δρόμους τις τελευταίες ημέρες και συνέστησε στον εντεκάχρονο γιο του να πέφτει στο πάτωμα του δωματίου κάθε φορά που θα ακούει τον ξερό ήχο πυροβόλου όπλου.
Ο Ράντι Μπράις, που υπήρξε υποψήφιος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών για την πολιτειακή Βουλή, καγχάζει όταν ακούει ότι ο Τραμπ είναι ο υποψήφιος «του νόμου και της τάξης», επισημαίνοντας τον μεγάλο αριθμό συμβούλων και στελεχών του Λευκού Οίκου που αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις. «Είναι πολύ θλιβερό και θα ήθελα να μη γινόταν, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει άλλη δίοδος παρά η βία για την έκφραση της αγανάκτησης. Η οργή έχει ξεχειλίσει. Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η αστυνομία να πυροβολεί ανθρώπους;» αναρωτιέται ο Μπράις.
Ο πρώην δήμαρχος Σόγκλιν, από την πλευρά του, ανησυχεί ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί πολιτικοί δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή στα προβλήματα που δημιουργούν οι ταραχές στους μικρούς επιχειρηματίες και στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αναζητούν προστασία. Η ανασφάλεια αυτή απειλεί να γίνει η σημαντικότερη αιτία μετακίνησης αναποφάσιστων ψηφοφόρων προς τον πρόεδρο Τραμπ. «Η εντύπωση που επικρατεί στον κόσμο του Ουισκόνσιν είναι ότι θύματα των ταραχών και των λεηλασιών είναι αθώοι πολίτες. Βλέπουν μικρά καταστήματα να καίγονται, θέσεις εργασίας να χάνονται και δεν αντέχουν άλλο», σημειώνει ο Σόγκλιν.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ