Στο μονοπάτι που οδηγεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020 θα επιχειρήσει να πορευθεί η εθνική ομάδα και από απόψε μπαίνει στην αφετηρία της προκριματικής φάσης, αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας τον αδύναμο κρίκο του 10ου ομίλου, το Λιχτενστάιν (21.45), χωρίς τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ο οποίος ακολούθησε την αποστολή αλλά αναμένεται να προφυλαχθεί.
Αλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη δεν υπάρχει για την ελληνική ομάδα, αν θέλει να διεκδικήσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου όπου μετέχουν ακόμη η Ιταλία, η Βοσνία, η Φινλανδία και η Αρμενία. Τρεις ημέρες μετά, την Τρίτη, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα δώσει το δεύτερο παιχνίδι του στον όμιλο, το οποίο θα είναι επίσης εκτός έδρας, με αντίπαλο τη Βοσνία, η οποία είχε βρεθεί στο δρόμο της Εθνικής και στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Τότε και τα δύο ματς είχαν λήξει ισόπαλα. Σε σύνολο εννέα αγώνων με τους Βόσνιους, η ελληνική ομάδα μετράει τέσσερις νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες και μόλις μία ήττα, το 2013 στη Ζένιτσα, με 3-1, για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.
Στη θεωρία, η Ιταλία είναι το φαβορί για την κατάκτηση της 1ης θέσης. Ωστόσο, βρίσκεται σε διαδικασία «ανοικοδόμησης». Βέβαια, παραμένει ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη των εθνικών ομάδων, καθώς κατέχει τη 18η θέση. Η Εθνική θα την υποδεχθεί στις 8 Ιουνίου στην προσωρινή έδρα της, το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, αφού από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να «εγκατασταθεί» στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου.
Από εκεί και έπειτα, στα έξι ματς εντός και εκτός έδρας με τη Φινλανδία, την Αρμενία και το Λιχτενστάιν, ο στόχος θα πρέπει να είναι οι 18 βαθμοί, ώστε να βρίσκεται σε τροχιά πρόκρισης. Στην πράξη, ωστόσο, υπάρχουν παγίδες και δυσκολίες. Δεν υπάρχει καλύτερο μάθημα από την ήττα από τους Φινλανδούς με 2-0 στις 15 Οκτωβρίου του 2018 για τους ομίλους του Nations League.
Στη διάθεση του ομοσπονδιακού τεχνικού είναι οι Μπάρκας, Πασχαλάκης, Βλαχοδήμος, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Ρισβάνης, Μπακάκης, Κούτρης, Βαλεριάνος, Μαυρίας, Κολοβός, Σάμαρης, Κολοβέτσιος, Μπακασέτας, Μασούρας, Μπουχαλάκης, Ζέκα, Κουρμπέλης, Σιώπης, Φορτούνης, Μήτρογλου, Κουλούρης, Δώνης. Αντιθέτως, δεν υπολογίζονται οι Μάνταλος, Τοροσίδης, Μανωλάς, Κ. Παπαδόπουλος, Σταφυλίδης, Καρνέζης, Τζιόλης, Τζαβέλλας, Χριστοδουλόπουλος, Λαμπρόπουλος, Γιαννούλης, Πέλκας και Καρέλης.
Στα άλλα αποψινά ματς του 10ου ομίλου, η Ιταλία θα υποδεχθεί τη Φινλανδία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη την Αρμενία. Την Τρίτη, για τη 2η αγωνιστική θα παίξουν επίσης η Ιταλία με το Λιχτενστάιν και η Αρμενία με τη Φινλανδία.
Στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020 μετέχουν 55 ομάδες χωρισμένες σε δέκα ομίλους. Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι δύο πρώτοι, δηλαδή συνολικά 20 ομάδες. Οι υπόλοιπες τέσσερις των είκοσι τεσσάρων ομάδων της τελικής φάσης θα πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης από το Nations League.
Από απόψε έρχεται το «κυρίως πιάτο» στην 1η αγωνιστική των προκριματικών για το Euro 2020, αφού οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι προσβλέπουν σε ματς όπως τα Ισπανία - Νορβηγία και Σουηδία - Ρουμανία σήμερα, και κυρίως αύριο το Ολλανδία - Γερμανία, αλλά και το Ουγγαρία - Κροατία. Τη Δευτέρα ξεχωρίζουν τα ματς της κατόχου Πορτογαλίας με τη Σερβία, της Γαλλίας με την Ισλανδία και του Μαυροβουνίου με την Αγγλία, ενώ την Τρίτη έρχονται και τα Νορβηγία - Σουηδία και Ελβετία - Δανία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ