Η ΑΕΚ πήγε στην Πορτογαλία  με στόχο να διατηρήσει το αήττητο που είχε στην Ευρώπη από το 2011 (10 ματς). Όμως, η ελληνική ομάδα ήταν αγνώριστη, ιδιαίτερα στην άμυνα με αποτέλεσμα να δεχτεί μία βαριά ήττα με 3-0 στην πρεμιέρα της στον 7ο όμιλο του Europa League.
Ο στόχος της ΑΕΚ ήταν να φρενάρει την ταχύτατη ανάπτυξη των Πορτογάλων, κάτι που κατάφερε στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μέρους. Η ζημιά έγινε... στον αέρα όπου οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν και προηγήθηκαν λίγο πριν την εκπνοή του ημιχρόνου. 
Από τη σέντρα του Εσγκάιο από δεξιά, ο Γκαλένο με εντυπωσιακό άλμα και τέλεια κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα στο 44΄. Νωρίτερα, στο 38΄, η Μπράγκα είχε προειδοποιήσει με αντίστοιχη φάση, μια σέντρα από τα αριστερά και τον Φρανσέρζιο να χάνει ανεπανάληπτη ευκαιρία αστοχώντας σε κεφαλιά εξ επαφής.
Η εικόνα της Ένωσης στο πρώτο μέρος δεν ήταν κακή. Είχε δύο καλές ευκαιρίες με τον Ολιβέιρα (4΄, 42΄) και έδειξε ότι μπορούσε να απειλήσει, παρά το «υπερσυντηρητικό» 5-3-2 του Καρέρα. Όμως, οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα και ο Καρέρα έσπευσε αμέσως  να αλλάξει το σύστημα σε 4-3-3,.
Τάνκοβιτς και Λιβάγια μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και αμέσως να συνδυάζονται για τη μεγαλύτερη ευκαιρία της Ένωσης. Από τον Κροάτη στον Σουηδό ο οποίος απέφυγε και τον τερματοφύλακα και έδωσε στον Ολιβέιρα, ο οποίος από πλάγια θέση έκανε ακόμα ένα κακό τελείωμα στο 63΄.
Η Μπράγκα από την πλευρά της έχασε ακόμα πιο κλασική ευκαιρία να «καθαρίσει» στο 72΄ με τον Ρικάρντο Όρτα εντελώς μόνο απέναντι στον Τσιντώτα να πλασάρει άουτ.
Έξι λεπτά αργότερα, όμως, ο Παουλίνο αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικός, όταν δέχθηκε την κάθετη του Γκαλένο και με αριστερό σουτ στην απέναντι γωνία πέτυχε το πρώτο εφετινό του γκολ. Στο 88΄ ο Λιβάγια έχασε τη μπάλα σε κρίσιμο σημείο, οι Πορτογάλοι συνδυάστηκαν υποδειγματικά και ο Ρικάρντο Όρτα με πλασέ από το ύψος της περιοχής διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Μάλιστα, αμέσως μετά ο Καρέρα αντικατέστησε τον Λιβάγια, σε μία κίνηση αν μη τι άλλο απρόσμενη...
Για την ΑΕΚ ήταν η τέταρτη ήττα σε ισάριθμες επισκέψεις στην Πορτογαλία, που αποδεικνύεται «τόπος μαρτυρίου». Οι δύο από τη Μπράγκα, απόψε και το 1966 και ενδιάμεσα από Πόρτο (1978), Μπενφίκα (2018).
Την επόμενη εβδομάδα (29/10) η Ένωση υποδέχεται τη Λέστερ στο ΟΑ.

naftemporiki.gr