Συνολικά 42 φορτηγά οχήματα εντοπίστηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2019 στη Θεσσαλονίκη να φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης-παραποίησης δεδομένων του ταχογράφου τους.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποιούν συστηματικά αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λητής, διαπιστώθηκε ότι στο διάστημα αυτό 36 φορτηγά με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας και έξι με ελληνικές είχαν «πειραγμένους» ταχογράφους, γι' αυτό και στους οδηγούς και τις ιδιοκτήτριες εταιρείες των οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.
Όπως προέκυψε, τα φορτηγά αυτά διέθεταν ηλεκτρονική συνδεσμολογία, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος σχετικά με τη δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα), ενώ κατόπιν μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.
Η συγκεκριμένη συνδεσμολογία, όταν ετίθετο σε λειτουργία, είχε ως συνέπεια την απενεργοποίηση τόσο του περιοριστή ταχύτητας (κόφτη) του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων του (abs, retarder), καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών της οδού.
Τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίησή τους μέχρι την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν οι συσκευές παραποίησης των δεδομένων των ταχογράφων, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών.

naftemporiki.gr