Αυξήθηκαν κατά 34% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα κι έφθασαν τους 492 οι έλεγχοι των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου πανελλαδικά, στο διάστημα από 27 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Με βάση τα στοιχεία τους, οι παραβάσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 367% για το εν λόγω διάστημα (συνολικά 140 βεβαιωμένες παραβάσεις), συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και τη συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Καβάλα.
Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν εκατοντάδες είδη παρεμπορίου (περισσότερα από 1.500 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.
Επιβλήθηκαν πρόστιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.α. συνολικού ύψους 51.200 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.500 ευρώ αφορούσαν σε παραπλανητική ένδειξη επί τιμοκαταλόγων σε καταστήματα μαζικής εστίασης για το προϊόν τσίπουρο και το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων).
Ενδεικτικά:
Στην κυριακάτικη αγορά στο Σχιστό Κορυδαλλού χθες, Κυριακή, ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κι αστυνομικοί κατέσχεσαν και κατέστρεψαν 307 απομιμητικά είδη ένδυσης-υπόδησης, 222 κλεψίτυπα CDs, 10 πάγκους με εκατοντάδες παράνομα βιομηχανικά προϊόντα, 36 κιλά λαδιού άγνωστης προέλευσης και 1.115 κιλά οπωροκηπευτικών παράνομης εμπορίας και διακίνησης. Βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις του Ν.4497/2017 και του Ν. 4177/2013, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.700 ευρώ, καθώς και 65 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

naftemporiki.gr