Οι τευτλοπαραγωγοί προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Η κατάληψη ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (14/1/2019). Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο τευτλοπαραγωγός από την Κεντρική Μακεδονία κ. Παύλος Μπογιαννίδης, «θα κατασκηνώσουμε εδώ στην έδρα της εταιρείας μέχρι να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας, την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και φυσικά το πότε θα πληρωθούμε. Έχουμε να λαμβάνουμε 1,7 εκατ. ευρώ για τη φετινή σοδειά που παραδώσαμε. Επίσης έχουμε και κάποιες οφειλές από τα προηγούμενα έτη. Συνολικά η ΕΒΖ μας χρωστά 2,3 εκατ. ευρώ».
Με βάρδιες οι αγρότες που ασχολούνται με την τευτλοπαραγωγή, από Ημαθία, Σέρρες, Ορεστιάδα και Θεσσαλία δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν τα γραφεία του εργοστασίου αποκλεισμένα, ώσπου να δοθούν λύσεις και να πάρουν τα χρήματα τους. Επίσης περιμένουν τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Αυτό όμως που περισσότερο «καίει» τους παραγωγούς είναι εάν τελικά υπάρξει τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας το 2019. Μετά την προσφορά του fund «Innovation Brain» που απορρίφθηκε επειδή δεν ικανοποίησε την κυβέρνηση και την Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια ενός ακόμη ενδιαφερόμενου επενδυτή που όμως δεν έδωσε ξανά «σημεία ζωής», δεν υπάρχει κάτι ορατό στον ορίζοντα.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη μετάταξη εργαζομένων στης ΕΒΖ στο δημόσιο τομέα και ορισμένων να εντάσσονται σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

agronews.gr