Το «πάγωμα» της επίταξης εκτάσεων στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών δομών, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Μηταράκης γνωστοποίησε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την επίταξη «παγώνουν» προκειμένου να γίνει διάλογος με τους φορείς των νησιών έως την Παρασκευή. «Δεν προχωράμε με τα έργα. Παγώνω τις επιτάξεις, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος» ανέφερε και κάλεσε τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν. «Δώστε μας εναλλακτικές» είπε απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Μετανάστευσης έρχονται μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν στις τοπικές κοινωνίες οι σχετικές αποφάσεις. Σε ενημέρωση που έκανε χθες σε στελέχη της Ν.Δ., στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η κυβέρνηση, οι περιφερειακές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες έχουν να αντιμετωπίσουν «ένα κοινό πρόβλημα». «Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού» ανέφερε.
Υπογράμμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη - όπως τόνισε - σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες, την αύξηση των επιστροφών, τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ, τη διεθνοποίηση της κρίσης και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Στο πλαίσιο των παραπάνω προτεραιοτήτων ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών. Επίσης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου, ενώ άμεσα - όπως είπε - το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών. Παράλληλα, προετοιμάζει επιπλέον 20.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο υπουργός παραδέχθηκε πως «αντιμετωπίζουμε μία κρίση» την οποία - όπως τόνισε πάντως - «δεν θα δεχθούμε να σηκώσουν στην πλάτη τους τα νησιά». Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δουλεύει ουσιαστικά για να περιορίσει την κρίση αυτή, για να περιορίσει τις ροές και να επιστρέψει όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

naftemporiki.gr